Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Γ.Παπαναστασίου - Έχουμε «διαμάντια», τα οποία μπορούμε να μετατρέψουμε σε πηγή πλούτου και ανάπτυξης

Η  δύσκολη συγκυρία της νέας εποχής που όλοι διανύουμε, πολίτες και αρχές, απαιτεί καινούργιους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων, πρωτοποριακά εργαλεία και καινοτόμα στρατηγική.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία , οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι έχουν ουσιαστικό και κρίσιμο ρόλο να παίξουν – αρκεί επιτέλους η κεντρική εξουσία να τους λύσει, με τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, τα χέρια.
Αλλά και μέχρι τότε, η σημερινή δημοτική αρχή δεν θα σταματήσει να σχεδιάζει, να υλοποιεί, να δουλεύει και να οραματίζεται μια δυναμική στην τροχιά μιας βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης για την Τριχωνίδα, που είναι το ζητούμενο του FORUM αλλά και ολόκληρης της περιοχής, γενικότερα.

Η ανάπτυξη της περιοχής μας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Και ένα από αυτά, το σημαντικότερο είναι η λίμνη Τριχωνίδα.

Η χώρα μας και φυσικά η περιοχή μας βιώνει μια οδυνηρή εμπειρία τα τελευταία χρόνια. Βιώνουμε μια δυσβάσταχτη κρίση, που φρενάρει οποιαδήποτε προσπάθεια, όπως και τη σημερινή  για ανάπτυξη.
Το να  μοιρολατρούμε όμως δεν οδηγεί πουθενά.
θα πρέπει όλες οι οικονομικές, επιστημονικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες να συντείνουν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να  ακολουθήσουμε ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας που θα στηρίζεται στην αειφορία.  Η κρατική χρηματοδότηση μόνο  δεν είναι πρόταση ανάπτυξης.
Υιοθετώ μια φράση που ειπώθηκε πριν πολλά χρόνια και αξίζει να την ξαναθυμηθούμε; «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Aυτό ισχύει και για το Δήμο μας. Τώρα είναι η ώρα που όλοι μαζί και ο καθένας μας χωριστά μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι για τη την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Εγώ θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνω εγώ . Την ευθύνη που έχω ως δήμαρχος Αγρινίου , να αναλάβω πρωτοβουλίες προκειμένου  να βάλουμε στο τραπέζι το σχέδιο που αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας . Και όλοι μαζί, δήμοι, Περιφέρεια, φορείς  το επόμενο διάστημα να το συμπληρώσουμε και να το εξειδικεύσουμε.
Δεν έχουμε δικαίωμα ως περιοχή να χάσουμε άλλη ευκαιρία, όταν ως τόπος  διαθέτουμε τα δύο βασικά συστατικά της Ανάπτυξης.
Έχουμε δηλαδή ανθρώπους και έχουμε και φυσικούς πόρους
Η περιοχή μας  έχει ικανούς και άξιους ανθρώπους και όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή και ζηλευτή ταυτότητα.
Και παραγωγική ανασυγκρότηση για μένα  σημαίνει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
1ον  Να στηρίξουμε άμεσα την πραγματική οικονομία
2ον  Να προχωρήσουμε στη νέα οικονομία, με κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία το νέο ΕΣΠΑ και φυσικά τον τοπικό πόρο ανάπτυξης.
Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε ένα Τοπικό Σχέδιο Βιώσιμης Οικονομίας μέσα από την «τοπικοποίηση» της οικονομίας, την ενεργειακή αυτάρκεια με ουσιαστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την ανάδειξη του ρόλου της βιολογικής γεωργίας και του εναλλακτικού τουρισμού, με την ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου ,του Αχελώου και φυσικά  της Λίμνης  Τριχωνίδας . Έχουμε «διαμάντια», τα οποία μπορούμε να μετατρέψουμε σε πηγή πλούτου και ανάπτυξης, αναδεικνύοντας μόνο και μόνο το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.
H  Ο.Τ.Δ. ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.  (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.) με τη δραστηριοποίησή της τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, κατόρθωσε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό «εργαλείο» των Ο.Τ.Α., για την προώθηση της ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης.
Μέσα από την διαχείριση και υλοποίηση των τοπικών στρατηγικών Ανάπτυξης της υπαίθρου, η Ο.Τ.Δ. ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. δημιούργησε ένα σημαντικό αριθμό έργων και αναμφίβολα συνέβαλε στη διαφοροποίηση του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Επίσης σε θεσμικό επίπεδο ως σημαντικά επιτεύγματα από την ανωτέρω δραστηριοποίηση, θα αναφέρω τα εξής:
    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής για πρώτη ίσως φορά ανέπτυξε το θεσμικό αναπτυξιακό της ρόλο προς όφελος του τοπικού πληθυσμού.
    Ένας σημαντικός πυρήνας στελεχών δημιουργήθηκε σε τοπικό επίπεδο με εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα τοπικής ανάπτυξης.
    Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού της περιοχής, υπήρξε σημαντική για την στήριξη της διαδικασίας της συνεχούς ανάπτυξης.
 Έχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω εφόδια πιστεύω ότι η Τριχωνίδα Α.Ε. είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, και να διεκδικήσει νέους πόρους για την περιοχή κυρίως από την διαμόρφωση ενός νέου τοπικού προγράμματος από τον νέο ΠΑΑ 2014-2020.
Προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής θα πρέπει να ιεραρχηθούν, μια σειρά έργων ήπιων παρεμβάσεων στην λίμνη Τριχωνίδα, καθώς και να αναζητηθεί η επίλυση σε σημαντικά θεσμικά ζητήματα.
Κλείνοντας απευθύνω μήνυμα για συνέχιση και ενίσχυση της κοινής μας δράσης, για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη της περιοχής.
Και πάλι εύχομαι κάθε επιτυχία στο Α’ FORUM  σας, όπου είμαι βέβαιος ότι θα ακουστούν πολλές και γόνιμες ιδέες για την ανάπτυξη της Tριχωνίδας και της περιοχής γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου